15 Ekim 2012 Pazartesi

Tasarım Geometrisi

     Bu ders için araç olarak rhinoceros programını kullandık.
     İlk olarak 2 boyutta geometrilerin bir araya gelerek hangi farklı geometrileri oluşturabileceğini denedik.Bunun için altlık olarak çemberleri kullandık.




Sketch problemi

      İlk hafta çizim dersinde hocalarımız bizden sınıfa getirdikleri nesnelerin eskizlerini yapmamızı istediler.



       Daha sonra Şehzade Camii ni ziyarete gittik ve orada eskizler çizdik.








Yılbaşı Fenerleri 2012

 Atölyede keyifli bir çalışma yaptık. Yeni yılı yaptığımız fenerlerle kutladık.
Birimimizin geometrisi





14 Ekim 2012 Pazar

Temel Tasarım 1.Dönem Final


   Bu süreçte bizden belirli bir hacmin içinde dolanan, hacmin bir yüzeyinde kapalı bir geometrik şekil, bir yüzeyinde nokta ve diğer yüzeyinde çizgi olan hayali bir tüp tasarlamamız istendi. Ancak bunun çok ilginç bir özelliği daha olması gerekiyordu.Pingpong topu içinde seyahat edebilmeliydi.

grid

yol

perspektif




top



Temel Tasarım 3 Boyutta İlk Denemeler

   2 boyutlu bir patterni 3 boyutluya nasıl çıkarabileceğimizi tartıştık. Temel odak noktamız farklı yüksekliklerde 3 boyutta üst üste gelen çizgilerin 2 boyutta tek bir çizgiyi ifade etmesiydi. Bu bizim ilk 3 boyutlu denememizdi.


       Daha sonraki projemiz 2 boyutlu birimleri katlayarak oluşturduğumuz 3 boyutlu birimleri biaraya getirmek ve kurduğumuz sistemin ayakta durmasını sağlayabilmekti. Bu çalışma ile hayatımıza yeni çok önemli bir kavram girdi-strüktür-


Kağıt birimlerin birbirinden destek alarak ayakta durduğunu görmek çok keyifliydi.  

Temel Tasarım Non-Design

  Bu süreçte ilk olarak bizden organik bir formu incelememiz istendi.
   Daha sonra onun özünden bulduğumuz bir kuralı diyagram ile sistematikleştirmemiz istendi.

 -Yaprak diyagramım Vernal Workshop için logo olarak kullanıldı
   Son olarak bu diyagramlardan çıkardığımız kuralla 2.5 boyutta bir tasarım yapmamız istendi. Bu tasarım bizim için 2 boyuttan 3 boyuta geçiş süreciydi.




Temel Tasarım Yeni Tanımlar

   Stüdyoda bazı kavramların anlamları ve bunları tasarımda nasıl vurgulayabiliriz gibi konular tartışılmaya başlandı. Bu kavramlar bize Tasarımsal bir sürecin birbiriyle nasıl ilişkilenebileceği hakkında bilgiler verdi.
    Deviation(sapma)
    Ani bir etki ile tasarımda meydana gelen bir değişim
       - Daha sonra sınıf içi bir çalışma yaptık. Tangram adındaki bu çalışma ile aynı geometrik parçaları belirli bir kural ile farklı bir şekilde konumlandırarak bir dizi yarattık.
    Metamorfoz(başkalaşım)
    Küçük birçok etkiyle, bütünde meydana gelen büyük değişme

Temel Tasarım İlk Aşamalar

  Tasarım kelimesi benim çok küçük yaşlardan beri ilgimi çeken;ama bir o kadar da beni korkutan,telaşlandıran bir kelimeydi.Korkumun nedeni ezberci eğitim sisteminin bizi kendine alıştırması,tasarım kelimesinin de ezberci eğitimle zıtlaşmasıydı.
    İlk hafta merakla girdiğimiz stüdyo dersinde bize sorulan ilk soru'size göre tasarım nedir' oldu.Bizim için tasarım olan bir şeyin fotoğrafını çekmemizi istediler.

     Daha sonra bizden çektiğimiz bu fotoğraftan belirlediğimiz üç ana parçayı çoğalttırarak bir tasarım yapmamız istendi.
       2.aşamada bizden yaptığımız tasarımı soyutlamamızı, soyutladığımız parçalardan farklı ölçeklerde yeni tasarımlar yapmamızı istediler.Böylece geometrik ilişkiler,çizgisel devamlılık,bütünsel tasarım,anlamlı boşluklar, oran ve ölçek kavramlarını tartıştık.